Toka po ngrohet dhjetë herë më shpejt se normalja, nëntori i këtij viti është më i ngrohte deri më tani

LAJME

Janari i këtij viti ishte muaji më i ngrohtë i regjistruar në planetin tonë deri më tani, dhe vjeshta më e ngrohtë u regjistrua në Evropë, të dhëna alarmante nga raporti i Shërbimit të Ndryshimit të Klimës të Bashkimit Evropian Copernicus.

Këto të dhëna u botuan sot, në prag të përvjetorit të pestë të nënshkrimit të Marrëveshjes së Parisit për Ndryshimet Klimatike.

Prandaj, viti 2021 iu afrua kështu vitit më të ngrohtë të regjistruar deri më tani, që është 2016.

Për krahasim, globalisht, nëntori i këtij viti ishte 0.77 gradë Celsius më i ngrohtë se temperatura mesatare në periudhën e referimit nga 1981 në 2000 dhe 0.1 gradë Celsius më e ngrohtë se në 2016 dhe 2019, kur regjistrimi i temperaturave rekord të larta për janarin.

“Sapo të vendosen rekorde të tilla të temperaturës, atëherë është e qartë se e gjithë bota po ngroh”, tha Zeke Hausfather, një klimatolog dhe drejtor i klimës dhe energjisë në Institutin Breakthrough, një qendër e kërkimit mjedisor.

Temperaturat më të larta mbi mesataren u regjistruan në Evropën Veriore, Siberinë dhe Arktikun, ku, për shkak të shkrirjes drastike të akullit të detit, niveli i tij i dytë më i ulët u regjistrua në janar deri më tani.

Temperatura dukshëm më të larta se mesatarja u vunë re gjithashtu në Shtetet e Bashkuara, Amerikën e Jugut, Afrikën e Jugut, pllajën tibetiane, Antarktidën Lindore dhe pjesën më të madhe të Australisë.

Planeti reagon ndaj niveleve më të larta atmosferike të dioksidit të karbonit dhe ekspertët besojnë se niveli i tij në atmosferë normalisht luhatet, por që situata aktuale nuk është aspak e tillë.

Duke marrë parasysh vitet e kaluara, Toka nuk është ngrohur gati aq shpejt. Ky informacion u vu re nga NASA në bazë të raporteve të mëparshme të klimës.

“Kjo provë klimatike zbulon se në fakt ngrohja e menjëhershme po ndodh rreth dhjetë herë më shpejt se sa kërkohet shkalla mesatare e ngrohjes.

Dioksidi i karbonit (CO2) po rritet më shumë se 250 herë më shpejt sesa aktivitetet njerëzore sesa bëri në procesin natyror në atmosferë “, tha NASA në një deklaratë.

Sipas të dhënave të Organizatës Botërore Meteorologjike, temperatura globale nga janari deri në prill ishte 1.2 gradë Celsius më e lartë se në periudhën paraindustriale.

Pavarësisht nga temperaturat që do të maten deri në fund të vitit, kjo dekadë do të regjistrohet si më e ngrohta deri më tani.

Për më tepër, duhet pasur kujdes që gjashtë vitet më të ngrohta që nga ekzistimi i matjeve të jenë regjistruar nga viti 2015 deri më sot.