Si Quhet Ky Mjet Nga Ana Juaj Dhe A Përdoret Akoma? Kishte Përdorim Të Gjerë, Sot Metodat Janë Tjera

Gjalpi është produkt bulmeti I cili fitohet nga “rrα.hjα” e qumështit ose ndryshe është si krem I fer.mentuαr; përdoret si kondiment, si dhe për gatim.Gjalpi përmbanë dhjamë, proteina të qumështit dhe ujë.

Gjalpi është emulsion i uj it në vaj që fitohen edhe anasjelltas, emulsioni i vajit në ujë; pra emulsifohen proteinat, apo bëhet përzierje e lëngjeve, dhe proteinave të tyre.

Gjatë kohës që është në frigorifer gjalpi është i ngurtë, mirëpo zbutet në temperaturë të dhomës. Zakonisht gjinder ngjyrë të verdhë të butë, mirëpo ka edhe nga ato lloje me të verdhë gati të bardhë, gjegjesisht ngjyra mo,difikohet apo edhe varion nga të ushqyerit e kafshës. Gjalpi më i njohur është ai i lopës, por fitohet edhe nga kafshët e tjera si delja, dhia, bualli dhe buallica. Ka raste kur i shtohet kripë, aromatizues e shijëzues apo mjete ruajtëse.

Mjete e vjetra te punës duket se ngadal po e humbin përdorimin plotësishtë. Dikur përdoreshin gjerësisht dhe shërbenin për prodhimin e produkteve shtëpiake me vlera te mira ushqimore.