E PAPRITUR/ Go det Bill Gates, çfarë janë këta

LAJME

Provat janë mbizotëruese: Maskat punojnë për të parandaluar përhapjen e coronavirusit të ri.

Në vendet ku ata janë të mbajtur si duhet, nivelet e COVID-19 ishin ulur, dhe një model i fundit vlerëson se nëse të gjithë amerikanët do i kishin mbajtur ato, 63,000 vdekje në SHBA mund të parandaloheshin deri në mars.

Por jo të gjithë amerikanët i mbajtën ato. “Ideja që dikush po reziston të veshë një maskë, kjo është një gjë kaq e çuditshme për mua”, tha miliarderi në një intervistë.“Cfarë janë këta, nudistët”? ai pyeti.

“Ne ju kërkojmë të vishni pantallona. Asnjë amerikan nuk thotë, ose shumë pak amerikanë thonë, se kjo është si diçka e tmerrshme”. “Maska ju ndihmon të kthehemi më shpejtë në normalitet”, tha Gates.

Gates shpjegoi pse maskat nuk pritej të ishin kaq të rëndësishme në fillim të pandemisë.Gates tha që herët, ekspertët i bazuan këshillat e tyre në ato që dinin për viruset e tjera të frymëmarrjes, si ftohja e zakonshme dhe gripi. Në ato raste, sëmundja mund të përhapet kur njerëzit kolliten, por shumë më pak se COVID-19, e cila mund të kërcejë mes njerëzve që thjesht flasin.

“Për shembull, nëse dikush kur është i ftohur do të kalonte një orë, pa maska, në një dhomë me të tjerët, shumica e njerëzve do të qëndronin të shëndetshëm. Por nëse një person pa maskë me COVID-19 kalon një orë në një dhomë me të tjerët, “një përqindje e lartë” do të përfundonte i sëmurë”, tha ai.

Aftësia e COVID-19 për t’u përhapur kur njerëzit janë asimptomatike është gjithashtu e pazakontë, tha ai. Pra, ndërsa njerëzit me një të ftohtë ose grip kanë tendencë të qëndrojnë në shtëpi kur janë infektues thjesht sepse nuk ndihen mirë, njerëzit me COVID-19 mund të ecin duke u ndjerë të shëndetshëm dhe duke infektuar pa e ditur ata përreth tyre.